2008. február 17., vasárnap

Reneszánsz a Dózsában

Reneszánsz Év 2008
Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója előtt két nappal – a magyar kultúra napján – indult rendezvénysorozathoz kapcsolódva iskolánk tanulói is nagy érdeklődéssel fordultak a reneszánsz felé.
A kisebbek most ismerkednek a korszak érdekességeivel, és a nagyobbakkal együtt figyelik a hetente megújuló „reneszánsz faliújságot”, ahol egy-egy témakörről olvashatnak, majd a következő héten egy totó megoldásával bizonyíthatják, hogy tudásuk gazdagodott. Így játékosan ismerkednek meg az európai és magyar reneszánsz irodalommal, történelemmel, képzőművészettel, zenével – melyet majd egy héten keresztül minden reggel, az iskola hangszórójából hallgathatnak.
Tervezhetnek iniciálékat, ruhákat, készíthetnek ékszereket. Lehetőségük lesz néhány reneszánsz kori étel elkészítésére is.
Hangszerbemutatóval, fegyverkészítéssel szeretnénk a programot színesíteni.
A tanév végén egy reneszánsz játéknap keretében a legszorgosabbak jutalomban fognak részesülni.
A program a következő tanévben a projektoktatás keretein belül folytatódik majd.
Reméljük, hogy a dózsás gyerekekhez közelebb kerül az a korszak, mely egész Európa életét megváltoztatta a XV.-XVI. században. Reméljük, hogy nyitottá válnak a mai, állandóan változó Európában, ahol a jövő alakulását majd ők befolyásolhatják az újjászületés igényével.

Halmayné Badacsonyi Márta

Nincsenek megjegyzések: