2008. április 8., kedd

Va-Ha-Va

Változás-Hatás-Válaszadás

A globális környezetvédelem problémáira és az alkalmazkodás lehetőségeire a környezetvédelmi minisztérium számtalan programja hívja fel figyelmünket. Mi a fenntartható fejlődés egyik alappillérére, a környezetre, se ezen belül az iskolai környezetre és a környezetvédelemre helyezzük a hangsúlyt.

Az iskolai környezetünk megóvására régóta odafigyelünk. Gyűjtjük az elhasznált elemeket, évente két alkalommal papírgyűjtést szervezünk, s jól működik a „Takarékossági hőmérő”. Ez utóbbi azt jelenti, hogy odafigyelünk az energia,-és a vízfelhasználásra, meglévő értékeinkre vigyázunk. A tavalyi tanévben támogatói segítséggel vásárolhattunk egy quad-ot a már meglévő gokart mellé. Iskolánk tanulói ezeken a járműveken (elsőstől a nyolcadikosig) ismerkedhetnek a gépjármű vezetésével.

A környezetvédelemben kiléptünk az iskolai falai közül. 2007. őszén meghirdettük Veszprém város óvodásainak, általános iskolásainak a háromfordulós vetélkedőt a FÖLD, a VÍZ és a LEVEGŐ témaköreiben. 7 iskola 100 alsó tagozatos diákcsapata és 40 ovis jelentkezett.

A verseny során az iskolások „szemétszobrokat alkottak, az interneten búvárkodva bővítették ismereteiket a környezetvédelemi „jeles” napokról, levegőszennyezésről, a szelektív hulladékgyűjtésről. Érdekes életút leírásokat készítettek olyan termékekről, melyeket naponta használnak. Nagyon jól sikerültek környezetvédelmi plakátjaik is.

Az elsősöknél a Deákos Levegőőrök, a másodikosoknál a Gyulaffys Focisták, a harmadikosoknál a Szilágyis Vidrák, a negyedikeseknél a Padányis Bengáli tigrisek, míg a sajátos nevelésű gyermekeket oktató osztályosok versengésében a Dózsás Hihetetlen tudósok győztek.

Az óvodások szívószállal, szivaccsal, vízzel és festékkel csodaszép képeket alkottak a növényekről, az állatokról és a három őselemről. Forgalomszámlálást végeztek, s megalkották az általuk igazán gyermek-és környezetbarátnak tartott járműveiket.

Legszebben dolgoztak Leidl Hágár, Hegyi Vanessa és Bereczky Fanni a Cholnoky óvodából, Horváth Patrik és Szűcs Balázs az Erdei óvodából.

Minden győztes csapat és óvoda egy-egy facsemetét és a Kukkantó Egyesület természetvédelmi filmjét kapta. Egyénileg a Bakonykarszt színezőit, füzeteit, a Ferrero cég édességgel teli tolltartóit , hátizsákjait, bőröndjeit és csokoládécsomagjait vihették haza.

Nincsenek megjegyzések: